Waarom gazon beluchten?
Beluchten is gaten prikken in het gazon om de lucht in de grond te laten binnendringen. Alle wortels hebben luchttoevoer nodig, omdat die helpt bij het opnemen van water en voedingsstoffen. Waar de lucht niet vrij de grond kan binnendringen, doordat de grond te hard is, functioneren de wortels slecht en gaat het gras snel achteruit. Grond waar de lucht niet meer in kan, noemt men dichtgeslagen grond. Hoveniers gebruiken hiervoor vaak een handprikrol voor kleine gazons om door de bovenste viltlaag heen te prikken. Voor grotere velden is een getrokken prikrol of beluchter vaak beter en sneller. Maar ook als er veel regen valt is het belangrijk dat het overtollige water snel kan wegzakken via de bodem. Daarom is goed om je gazon een paar keer per jaar te beluchten.
Voetbalvelden of kampeervelden vragen vaak om een diepere beluchting en die de grasmat zo min mogelijk beschadigen. dan is een beluchter met geharde messen aan te bevelen. Mesbeluchter of ook wel slitter genoemd.
Ook de grondsoort heeft veel invloed. Zo zie je bij veengrond vaak dat het overtollige regenwater lang in de bovenste laag blijft hangen. Hier kun je heel goed met een hollepijpbeluchter aan de slag. Doordat deze beluchter ” propjes” uit de grasmat haalt en deze op het gazon legt. deze propjes kun je eraf halen of laten drogen en later met een sleep stukmaken. De ontstane ronde gaatjes kun je met scherp zand weer bezanden en zo ontstaat verticale drainage.
Doorzaaien Gazon
Op gazons vindt men meestal slechts plaatselijk een sterke verdichting, bijvoorbeeld daar waar er veel overheen gelopen wordt. Verdichting kan ook ontstaan door het gewicht van de maaimachine na een heel seizoen regelmatig maaien.
Verdichting van het gazon zorgt voor twee effecten:
Opeenhoping van kooldioxide en water dat niet bij de wortels kan komen.
Kooldioxide ontstaat in de grond doordat er geen frisse lucht bij de wortels kan komen. Hierdoor wordt de opname van vocht en voedingsstoffen door de wortels beperkt. Bij warm, droog weer kan het gebeuren, dat de hoeveelheid water die de wortels kunnen opnemen niet voldoende is om het verlies door verdamping via het blad te compenseren. Het gras wordt zwak en zal op den duur bruin worden en doodgaan. Ook al lijkt het genoeg water te krijgen. het water komt dan niet bij de wortels.
Ten tweede voorkomt de verdichting dat het water vrij naar de wortels kan lopen. En zo kan de eigenaar van het gazon bij het sproeien worden misleid, doordat er water op het oppervlak staat. Hij denkt dat hij genoeg water heeft gegeven, terwijl in feite het meeste water is weggelopen naar de paden of gewoon verdampt. Bovendien kan bij nat weer regenwater aan het oppervlak blijven staan in plaats van weg te zakken. Dit verhindert nog meer het binnendringen van lucht, wat weer de verbreiding van mos en het ontstaan van een viltige laag bevordert.