đŸ“« Ommerweg 49 7797 RC Rheezerveen

📧 info@jostatuinmachines.nl

📞 06-50604607

Waarom gazon beluchten?

Beluchten is gaten prikken in het gazon om de lucht in de grond te laten binnendringen. Alle wortels hebben luchttoevoer nodig, omdat die helpt bij het opnemen van water en voedingsstoffen. Waar de lucht niet vrij de grond kan binnendringen, doordat de grond te hard is, functioneren de wortels slecht en gaat het gras snel achteruit. Grond waar de lucht niet meer in kan, noemt men dichtgeslagen grond. Hoveniers gebruiken hiervoor vaak een handprikrol voor kleine gazons om door de bovenste viltlaag heen te prikken. Voor grotere velden is een getrokken prikrol of beluchter vaak beter en sneller.  Maar ook als er veel regen valt is het belangrijk dat het overtollige water snel kan wegzakken via de bodem.  Daarom is goed om je gazon een paar keer per jaar te beluchten.

Voetbalvelden  of kampeervelden vragen vaak om een diepere beluchting en die de grasmat zo min mogelijk beschadigen. dan is een beluchter met geharde messen aan te bevelen. Mesbeluchter  of ook wel slitter genoemd.

Ook de grondsoort heeft veel invloed. Zo zie je bij veengrond vaak dat het overtollige regenwater lang in de bovenste laag blijft hangen.  Hier kun je heel goed met een hollepijpbeluchter   aan de slag.  Doordat deze beluchter ” propjes” uit de grasmat haalt en deze op het gazon legt. deze propjes kun je eraf halen of laten drogen en later met een sleep stukmaken. De ontstane ronde gaatjes kun je met scherp zand weer bezanden en zo ontstaat verticale drainage.

Op gazons vindt men meestal slechts plaatselijk een sterke verdichting, bijvoorbeeld daar waar er veel overheen gelopen wordt. Verdichting kan ook ontstaan door het gewicht van de maaimachine na een heel seizoen regelmatig maaien.
Verdichting van het gazon zorgt voor twee effecten:
Opeenhoping van kooldioxide en water dat niet bij de wortels kan komen.

Kooldioxide ontstaat in de grond doordat er geen frisse lucht bij de wortels kan komen. Hierdoor wordt de opname van vocht en voedingsstoffen door de wortels beperkt. Bij warm, droog weer kan het gebeuren, dat de hoeveelheid water die de wortels kunnen opnemen niet voldoende is om het verlies door verdamping via het blad te compenseren. Het gras wordt zwak en zal op den duur bruin worden en doodgaan. Ook al lijkt het genoeg water te krijgen. het water komt dan niet bij de wortels.

Ten tweede voorkomt de verdichting dat het water vrij naar de wortels kan lopen. En zo kan de eigenaar van het gazon bij het sproeien worden misleid, doordat er water op het oppervlak staat. Hij denkt dat hij genoeg water heeft gegeven, terwijl in feite het meeste water is weggelopen naar de paden of gewoon verdampt. Bovendien kan bij nat weer regenwater aan het oppervlak blijven staan in plaats van weg te zakken. Dit verhindert nog meer het binnendringen van lucht, wat weer de verbreiding van mos en het ontstaan van een viltige laag bevordert.

Niet alle gazons vragen elk jaar om geheel belucht te worden, maar de meeste hebben wel een paar plekken die men voortdurend in de gaten moet houden.
Als u een nieuw ingezaaid gazon heeft, dan kunt u het de eerste jaren beluchten om een goede wortelgroei  bevorderen. Doet u dit niet, dan kan er drassigheid op bepaalde plekken optreden. Dit zal met name gebeuren op plaatsen waar grondlagen verstoord zijn. Jong gras zal daar onder lijden.
In de zomer kan men ook een prikrol gebruiken om iets dichtgeslagen oppervlakken los te maken en het binnendringen van vocht te verbeteren.
In het voorjaar of najaar  kun je met een hollepijpbeluchter  of een mesbeluchter dieper beluchten en of gaan bezanden.  Overtuigt u ervan dat de grond vochtig is, omdat het dan gemakkelijker gaat.

Doorzaaien Gazon

Regelmatig krijg ik de vraag van mensen of ik ook een doorzaaimachine heb. Deze heb ik helaas niet.  Vooral hoveniers komen vaak met deze vraag, zij hebben er regelmatig mee te maken en doorgaans hebben ze matige ervaringen met het doorzaaien.

In dit filmpje van Advanta en hoverniersbedrijf de Loofgang wordt kort en duidelijk uitgelegd hoe je dit het beste kunt doen.

Josta Tuinmachines

Johan Stam
Ommerweg 49
7797 RC Rheezerveen
📧 info@jostatuinmachines.nl
📞 06-50604607

Over Josta

In 2012 zijn wij begonnen met de import / verkoop van werktuigen voor achter zitmaaier of tuintrekker. JOSTA verkoopt deze werktuigen in de hele BENELUX en inmiddels ook al naar Duitsland.   De werktuigen van SCH zijn van degelijke doordachte Engelse kwaliteit. Het assortiment aan werktuigen van SCH is veelzijdig zoals kleine trailers, hand en kiepkarren, watertanks, Bladzuigers en blazers en een uitgebreid assortiment in gazonbeluchters. 

© 2018 Josta Tuinmachines alle rechten voorbehouden | CompanyBoost